Abonneren  Inloggen

Drukkerijmuseum in Meppel sluit mogelijk per 1 juni de deuren

11 april 2023

Het bestuur van het Drukkerijmuseum in Meppel heeft bekendgemaakt per 1 juni de deuren definitief te sluiten, tenzij de gemeente meer geld vrij kan maken om het museum open te kunnen houden. Door gestegen kosten en teruggelopen inkomsten is het museum in financiële problemen geraakt.

Het Drukkerijmuseum bestaat al bijna 40 jaar en is gevestigd in een monumentaal pand in de Meppelse binnenstad. ‘Het onderhoud van dat pand slokt al veel geld op’, zegt Stein van Ittersum, voorzitter van het museum, in een artikel van RTV Drenthe. ‘Daarnaast zijn de reguliere kosten van het museum de laatste jaren toegenomen, terwijl de subsidie de laatste vijftien jaar hetzelfde is.’ In 2019 kwamen er nog 9.000 bezoekers naar het museum, maar dat aantal is door de coronacrisis teruggelopen en nog niet terug op het oude niveau. De inkomsten zijn niet voldoende om de kosten voor o.a. materialen, energie en de enige betaalde kracht (die alleen een onkostenvergoeding krijgt) te dekken, aldus van Ittersum. RTV Drenthe besteedde in een nieuwsuitzending afgelopen vrijdag aandacht aan het onderwerp:

De reportage start op 0:46 van deze uitzending.

In het museum demonsteren vrijwilligers hoe de oude drukmachines werken. Bezoekers kunnen zelf verschillende technieken uitproberen en er worden workshops gegeven. Er komen dan ook veel kinderen en schoolklassen langs. ‘Er komt steeds minder kennis over het gebruik van deze persen. Hier kunnen mensen dat nog leren. Als wij de deuren sluiten, verdwijnt er nog meer kennis’, zegt van Ittersum. Hoewel de gemeente volgens hem heeft aangegeven mee te willen denken, zal de subsidie van € 26.000 per jaar waarschijnlijk niet verhoogd worden. Hij hoopt dat de gemeente dit door de publieke opinie toch opnieuw zal overwegen en dat het museum toch open kan blijven.

Foto: Geheugen van Drenthe


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters