Abonneren  Inloggen

Flint Group brengt recyclingvriendelijke coatings ‘Evolution’ op de wereldmarkt

17 november 2023

Na de Europese lancering tijdens Labelexpo in Brussel zijn de Evolution-producten van Flint Group nu beschikbaar voor smalbaandrukkers wereldwijd. De nieuwste innovatie omvat technologieën die voldoen aan Food Contact Material (FCM)-normen en die de shrinksleeves en de recyclebaarheid van labels verbeteren.

Evolution-producten, zo genoemd omdat ze het hergebruik van verpakkingen in steeds evoluerende vormen mogelijk maken, zijn ontworpen om de materiaalopbrengst uit het recyclingproces te vergroten. Dit wordt bereikt doordat etiketmateriaal tegelijkertijd met een PET-fles kan worden gerecycled, zonder risico op vervuiling. Doordat voorheen niet-recyclebare producten opnieuw kunnen worden verwerkt, kan de opbrengst aan teruggewonnen materiaal volgens Flint Group tot 10% toenemen.

Evolution Deinking Primer

‘Evolution Deinking Primer wordt vóór de inkt op het substraat aangebracht en zorgt voor een sterke inkthechting gedurende de hele levensduur van het label. De Primer zorgt er vervolgens voor dat de inkt wordt vrijgegeven (ontinkt) in de recyclerende bijtende wasvloeistof en het substraat wordt afgebroken tot vlokken. Dit zorgt ervoor dat ruim 99% van het materiaal gerecycled kan worden tot iets nieuws’ aldus het bedrijf.

Evolution Varnish

Evolution Varnish zorgt ervoor dat de inkt op het etiket blijft tijdens de bijtende wassing die in het recyclingproces wordt gebruikt. ‘Door het aanbrengen van vernis wordt verontreiniging van de wasoplossing vermeden, terwijl de drijfbaarheid van het etiket niet wordt beïnvloed. Daardoor wordt de resulterende kwaliteit van het teruggewonnen materiaal aanzienlijk verbeterd. De beschermde inkt kan vervolgens met het drijvende label worden afgeroomd en naar een alternatieve afvalstroom worden geleid.’

Het Evolution-productassortiment, dat eerder in Noord-Amerika werd gelanceerd, is door de Association of Plastic Recyclers (APR) erkend voor het naleven van kritische richtlijnen voor PET-verpakkingen en heeft onlangs de categorie Environmental Sustainability gewonnen tijdens de Global Label Awards 2022 op Labelexpo Americas.

De Europese versies van deze producten voldoen volledig aan de FCM-richtlijnen en de Deinking Primer staat op de shortlist in de pre-commercialized categorie van de Packaging Europe Sustainability Awards 2023.

Plug and play

‘Op Labelexpo Europe kwamen printers en converters over de hele wereld samen. De belangrijkste trends in de narrow web-industrie werden er besproken. Een belangrijke observatie was het toenemende belang van recycling en circulariteit in verpakkingen’, zegt Pierre Dogliani, R&D Innovation Manager Narrow Web bij Flint Group. ‘Het Evolution-assortiment van Flint Group biedt bedrijven een manier om actief bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Bovendien zijn de Europese versies van Evolution-producten ontworpen voor gebruik met voedselverpakkingen, zonder afbreuk te doen aan de etiketkwaliteit. Het is een echte ‘plug and play’-oplossing. Er zijn geen wijzigingen nodig aan bestaande inktsystemen of uithardingsprocessen, waardoor een naadloze overgang voor nieuwe klanten ontstaat.’


​Wekelijks het nieuws uit de grafische wereld in je inbox?

Ontvang de gratis nieuwsbrief van PRINTmatters