Abonneren  Inloggen

Yoeri Meessen nieuwe directeur van Huis van het boek

19 februari 2024

Op 1 maart 2024 treedt Yoeri Meessen aan als directeur van Huis van het boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, in Den Haag. Meessen werkte o.a. bij Kunstinstituut Melly en de afgelopen jaren bij Museum Boijmans Van Beuningen.

Bij Boijmans was hij als hoofd educatie & publieksbegeleiding verantwoordelijk voor het educatieprogramma voor Depot Boijmans, het onlangs geopende collectiegebouw van het museum. Ook was hij de drijvende kracht achter de nieuwe locatie van Boijmans in Rotterdam-Zuid, een plek waar leren, talentontwikkeling en samenwerking centraal staan.

Huis van het boek organiseert tentoonstellingen, ontvangt vele bezoekers, scholieren en studenten en beheert een collectie van middeleeuwse handschriften, incunabelen, oude drukken, moderne boekdrukkunst, kunstenaarsboeken en archieven van uitgevers en letter- en grafische ontwerpers. Het museum neemt deel aan diverse (inter)nationale digitaliseringsprojecten. Het opende in 1852 zijn deuren als Museum Meermanno-Westreenianum en viert in 2027 zijn 175-jarig bestaan.

Ontmoetingsplek

‘Ik verheug me erop om leiding te mogen geven aan het oudste boekenmuseum ter wereld’, zegt Yoeri Meessen. ‘De uitzonderlijke collectie, de actuele programmering en de bijzondere schrijf- en drukkerswerkplaats van Huis van het boek vormen fantastische pijlers. Musea zijn voor mij naast plekken van erfgoed en geschiedenis ook ontmoetingsplekken waar mensen naartoe gaan om samen te leren. Over zichzelf, over een ander of over de toekomst. De komende jaren hoop ik dan ook verder te bouwen aan een Huis waar aandacht is voor het boek als cultuurdrager in onze veranderende wereld. Maar óók aan een plek waar iedereen uit een wereldstad als Den Haag thuis is en elkaar kan ontmoeten.’

Hans Buurman, voorzitter van de raad van toezicht van Huis van het boek: ‘De raad van toezicht heeft er alle vertrouwen in dat Yoeri Meessen naast de bestaande bezoekers nieuwe bezoekers aan het museum zal weten te binden en dat hij de maatschappelijke relevantie van het museum voor al deze mensen zichtbaar zal maken.’

Foto boven: Yoeri Meessen, de nieuwe directeur van Huis van het boek. Foto door Mark Bolk.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief