Abonneren  Inloggen

UPM wil krantenpapierfabriek in Duitsland sluiten

3 juni 2024

UPM Communication Papers is van plan zijn krantenpapierfabriek in Hürth definitief te sluiten en één fijnpapiermachine bij Nordland Papier (PM 3) in Dörpen (beide in Duitsland) te sluiten. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Indien gerealiseerd zouden de maatregelen resulteren in een jaarlijkse vermindering van de capaciteit van 330.000 ton krantenpapier en van 280.000 ton ongestreken fijn papier in de portefeuille van UPM. De plannen zijn volgens UPM ‘een voortzetting van de noodzakelijke stappen om proactief in te spelen op de vraag van de klant en het concurrentievermogen te waarborgen’.

Beide papiermachines die door de geplande maatregel getroffen worden, zouden de productie van grafisch papier uiterlijk eind 2024 stopzetten. Daarmee worden 135 arbeidsplaatsen in Hürth en 210 in Dörpen geraakt. Het participatieproces met de ondernemingsraad zal onmiddellijk van start gaan, in overeenstemming met de lokale wetgeving. De productie op de overige papiermachines bij Nordland Papier zal doorgaan zoals voorheen.

Dalende vraag

Volgens UPM is de vraag naar grafisch papier blijven dalen, als gevolg van de algemene trend in het papierverbruik als gevolg van de digitalisering. Er wordt geen duurzaam herstel verwacht, wat zal resulteren in een aanzienlijke overcapaciteit op de markt.

‘De afgelopen jaren hebben we al op de overcapaciteit op de mondiale papiermarkten gereageerd met selectieve capaciteitsverminderingen, waarbij we altijd rekening hielden met de concurrentiepositie van onze activiteiten. De geplande sluitingen zouden zorgen voor een efficiënt en flexibel gebruik van onze resterende papiervoorraden en zullen er daarom voor zorgen dat UPM Communication Papers op de lange termijn een betrouwbare partner voor onze klanten kan blijven. We zijn ons er echter van bewust dat de aankondiging van vandaag zeer moeilijk nieuws is voor onze medewerkers in Hürth en Dörpen. We streven ernaar een eerlijke dialoog te voeren met werknemersvertegenwoordigers om verantwoorde oplossingen voor ons personeel te zoeken”, zegt Antti Jääskeläinen, Executive Vice President van UPM Communication Papers. Met de geplande sluitingen verwacht UPM jaarlijks zo’n 45 miljoen euro te besparen op de vaste kosten.

Bron: UPM.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief